Harrie Lavreysen verbaasde vorig jaar vriend en vijand door zilver te veroveren op de sprint bij de WK baanwielrennen in Hongkong, maar hij hoopt dit jaar bij de mondiale titelstrijd in Apeldoorn op één van de onderdelen als eerste te eindigen.

"Op de teamsprint gaan we zeker voor goud", laat Lavreysen maandag, twee dagen voor aanvang van het prestigieuze evenement in eigen land, weten.

"Voor het individuele toernooi durf ik dat zeker niet te zeggen. Ik ben nog steeds jong en heb nog niet zo veel ervaring. Voor hetzelfde geld vlieg ik er in de eerste ronde uit."

Lavreysen begon als BMX'er, maar doordat hij vaak werd gehinderd door schouderklachten stapte hij in navolging van bijvoorbeeld Jeffrey Hoogland en Elis Ligtlee over naar de baan.

Daar ontwikkelde hij zich goed en in het najaar van 2016 debuteerde hij op een EK. Dat was nog onopvallend, maar een half jaar later volgde het zilver in Hongkong.

Bijzonder

"Het was een bijzonder toernooi, maar dat telt nu niet meer", wil de pas 20-jarige Brabander niet al te veel meer terugkijken op die prestatie.

De Apeldoornse piste was de weken voor de WK niet toegankelijk voor de baanrenners vanwege de NK atletiek die er ruim een week geleden plaatsvonden. De sprintselectie week uit naar Portugal.

"Jammer dat we niet op de eigen baan konden trainen, maar het heeft ook voordelen om weg te zijn. Je kunt je als team beter focussen", geeft Lavreysen te kennen.

Dat deden de sprinters onder leiding van Bill Huck, de Duitser die zijn landgenoot René Wolff opvolgde. De aanpak van Huck is losser, ondervond Lavreysen.

Meedenken

"Bill laat ons meer meedenken, je krijgt ruimte om dingen uit te proberen. Bij René ging het wat gestructureerder. Dat was goed voor mij, want ik had toen vaak nog geen idee wat ik moest doen."

Lavreysen kent het metier inmiddels beter. "Ik gebruikte wereldbekers soms om tactische dingen uit te proberen. En ik zorg ervoor dat ik al mijn concurrenten ken. Ik zit veel naar filmpjes van ze te kijken. De top twintig zit wel in mijn hoofd."

Ook technisch is hij onderlegd, Lavreysen praat mee bij de ontwikkeling door Koga van de nieuwe baanfiets voor Tokio 2020. "Ik studeer natuurkunde, dat helpt wel mee."

De WK baanwielrennen in Apeldoorn beginnen op woensdag en duren tot en met zondag. Lavreysen maakt naast de sprint en de teamsprint ook nog zijn opwachting op de keirin.