Wilco Kelderman is zondag als tweede geëindigd in de Ronde van Abu Dhabi. De renner van Team Sunweb zag de eindwinst in de World Tour-koers gaan naar Alejandro Valverde, die na een sterke slotklim een dubbelslag sloeg.

Kelderman finishte bovenop Jebel Hafeet, de ruim tien kilometer lange slotklim, als vijfde. In het eindklassement gaf hij zeventien seconden toe op Valverde.

Rohan Dennis begon in de rode leiderstrui aan de vijfde en laatste etappe, maar de Australiër kon bergop de favorieten niet volgen. Ook Tom Dumoulin kwam er niet aan te pas. De nummer drie van vorig jaar offerde zich op voor ploeggenoot Kelderman, die hij in de slotfase naar de kopgroep loodste. Daarna zakte hij zelf ver naar achteren.

Dumoulin reed in Abu Dhabi zijn eerste koers van het seizoen. De Giro-winnaar hoopte het verschil te maken in de tijdrit van woensdag, maar door mechanische pech verloor de kopman van Sunweb juist veel tijd en eindigde hij als twaalfde. Ook tijdens de slotklim van zondag had hij weer problemen met zijn fiets.

Vluchters

Negen renners, onder wie sprinter André Greipel, reden vroeg in de etappe weg en namen een voorsprong van ruim tien minuten op het peloton. Aan de voet van de slotklim Jebel Hafeet waren daar nog maar twee minuten van over.

Van de koplopers hielden Greipel, Lawson Craddock en Niccolo Bonifazio het langste stand, maar tijdens de gemiddeld 6,5 procent steile beklimming werden de Duitser, de Amerikaan en de Italiaan één voor één ingerekend.

De strijd tussen de favorieten ontbrandde na een aanval van Miguel Angel Lopez. De Colombiaan plaatste een beslissende versnelling, die alleen Valverde kon beantwoorden. De 36-jarige renner van Movistar versloeg vervolgens Lopez in de eindsprint.

De Fransman Julian Alaphilippe arriveerde als derde op 15 seconden, met de Pool Rafal Majka en Kelderman in zijn kielzog.

De Ronde van Abu Dhabi werd dit jaar voor de vierde keer verreden. De vorige edities van de rittenkoers in de Verenigde Arabische Emiraten werden gewonnen door Esteban Chaves (2015), Tanel Kangert (2016) en Rui Costa (2017).