Tom Dumoulin is zaterdag teleurstellend als twaalfde geëindigd in de tijdrit van de Ronde van Abu Dhabi. Rohan Dennis was de snelste in de rit naar het eiland Al Maryah. Jos van Emden zette de vierde tijd neer en was daarmee de beste Nederlander.

Dumoulin kreeg tijdens de race tegen de klok van 12 kilometer te maken met mechanische pech. De kopman van Team Sunweb moest van fiets wisselen en verloor daarmee ongeveer een halve minuut.

"Echt superklote", baalt Dumoulin voor de camera van De Telegraaf. "Want ik voelde me heel goed en ik had volgens mij de snelste tussentijd. Soms maak je zelf een fout en ben je niet goed genoeg, dan ligt het aan jezelf. Nu ligt het aan de fiets en dat is echt zuur."

De wereldkampioen tijdrijden, die voor het eerst in de daarbij behorende regenboogtrui reed, gaf uiteindelijk 31 seconden toe op winnaar Dennis. De 27-jarige Australiër pakte met zijn overwinning ook de leiding in het algemeen klassement.

Van Emden

Van Emden was zestien seconden langzamer dan Dennis. Wilco Kelderman, ploeggenoot van Dumoulin bij Sunweb, gaf ook zestien seconden toe maar was een fractie van een seconde langzamer dan zijn landgenoot en werd vijfde.

Elia Viviani begon als klassementsleider aan de tijdrit, maar moest 49 seconden toegeven op Dennis en zakte naar de elfde plaats in het klassement. Kelderman is de beste Nederlander op de derde plaats.

Zondag staat de slotetappe op het programma. De rit eindigt met een klim van 10,8 kilometer naar Jebel Hafeet.