Fabio Aru heeft zijn deelname aan de Giro d'Italia bevestigd. De Italiaan lijkt op voorhand een belangrijke concurrent van titelverdediger Tom Dumoulin.

"Ik heb alles goed overwogen en lang nagedacht over deze belangrijke beslissing", laat Aru op Twitter weten. "Voor een Italiaan is de Giro een bijzondere race."

"Bovendien kan ik dit jaar meedoen met de nationale kampioenstrui om mijn schouders, nog een reden om hiervoor te kiezen."

De 27-jarige renner van UAE Emirates deed drie keer eerder mee aan de Italiaanse etappekoers. Hij boekte drie ritzeges en eindigde twee keer op het podium met een derde plaats in 2014 en een tweede stek in 2015.

Nadat hij in dat laatste jaar de Vuelta had gewonnen, richtte hij zich vooral op de Tour de France. Afgelopen jaar eindigde Aru in Frankrijk op de vijfde plaats.

Dumoulin

Dumoulin won de laatste editie van de Giro en de Limburger ziet voor zichzelf dit jaar meer kansen in Italië dan in de Tour. De renner van Sunweb laat eventuele deelname aan de Tour afhangen van hoe de Giro verloopt. 

Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome wil ook meedoen aan de Italiaanse ronde, al blijft het vanwege zijn salbutamol-affaire voorlopig onzeker of de Brit ook echt aan de start zal staan.

De Giro begint op 4 mei in Jeruzalem met een tijdrit van 9,7 kilometer. Na drie etappes verlaat het peloton Israël en gaat de ronde verder in Italië. De ronde eindigt op 21 mei met een vlakke rit met start en aankomst in Rome.