​Alexey Lutsenko heeft zich zaterdag zo goed als verzekerd van de eindzege in de Ronde van Oman. De Kazak van Astana greep de macht in de koninginnenrit. De winst in de vijfde etappe ging naar zijn ploeggenoot Miguel Angel Lopez.

De 25-jarige Lutsenko verdedigt zondag een voorsprong van elf seconden op Lopez in de vlakke slotrit. Hij nam de rode leiderstrui over van de Belg Greg Van Avermaet.

Lopez en Lutsenko plaatsten in de loodzware slotkilometers een demarrage en kwamen gezamenlijk over de finish op de Green Mountain. Voor Astana was het tweede ritzege, nadat Magnus Cort Nielsen vrijdag de vierde rit al op zijn naam schreef.

Van Avermaet verloor bijna tweeënhalve minuut en kelderde naar de zestiende positie in het algemeen klassement. De 32-jarige Belg van BMC sloeg een dubbelslag in de derde etappe, maar kon zijn marge van negen seconden ten opzichte van Lutsenko zaterdag niet verdedigen.

Pieter Weening was op de 23e positie de beste Nederlander. Zijn ploeggenoot Floris Gerts bij Roompot-Nederlandse Loterij is op plek 28 de hoogst geklasseerde landgenoot, op 6.42 van Lutsenko.

De zesde en laatste etappe in Oman loodst het peloton zondag over 136 vlakke kilometers van Al Mouj Muscat naar Matrah Corniche.