Greg Van Avermaet heeft de derde etappe in de Ronde van Oman gewonnen. De olympisch kampioen was donderdag bij de Wadi Dayqah Dam in een sprintje bergop de snelste van het peloton.

De Belg verwees in de 179,5 kilometer lange etappe de Portugees Rui Costa en de Kazach Alexey Lutsenko naar de plaatsen twee en drie. Hij neemt dankzij zijn ritzege de leiderstrui over van de Australiër Nathan Haas, woensdag de winnaar van de tweede etappe.

Wouter Wippert maakte deel uit van een kopgroep die al vroeg na de start ontstond. Met nog vijftig kilometer te gaan moest de sprinter van Team Roompot zijn medevluchters Xandro Meurisse, Nick Schultz en Loic Chetout laten gaan.

De drie beklimmingen onderweg bleken ook voor de Belg, de Australiër en de Fransman te zwaar om het peloton voor te blijven. BMC loodste in de slotkilometers Van Avermeat in een ideale positie richting de finish en de Belg maakte het werk van zijn ploeggenoten overtuigend af.

Klassement

Van Avermaet, voor wie het zijn eerste overwinning is van het seizoen, heeft in het klassement een voorsprong van elf seconden op Lutsenko. Haas staat derde op dertien seconden.

Floris Gerts was in de derde etappe de beste Nederlander op de 23e plaats. In het klassement staat Niki Terpstra er van de Nederlanders het beste voor. De renner van Quick-Step bezet de 28e plaats, op 1.25 minuten van Van Avermaet.

De Ronde van Oman duurt nog tot en met zondag. Vorig jaar ging de eindzege naar de Belg Ben Hermans.