Dylan van Groenewegen heeft woensdag de openingsrit in de Ronde van Algarve op zijn naam geschreven. De renner van Lotto-Jumbo was in de Portugese etappekoers de sterkste in de massasprint.

Groenewegen troefde na ruim 192 kilometer van Albufeira naar Lagos de Fransen Arnaud Démare en Hugo Hofstetter af in de sprint. Hij is logischerwijs ook de eerste leider in het algemeen klassement.

De 24-jarige Amsterdammer boekte al zijn tweede overwinning van het seizoen. Hij won vorige week dinsdag de eerste etappe in de Ronde van Dubai.

Voor Lotto-Jumbo betekende het de derde zege van dit jaar. Eind januari bezorgde Danny van Poppel de Nederlandse formatie in de Ronde van Valencia het eerste succes van 2018.

Groenewegen wint eerste rit in Algarve

Kopgroep

Direct na de start vormde zich een kopgroep van vijf renners. Josu Zabala, Nuno Almeida, David Livramento, Luis Afonso en João Rodrigues kozen de aanval en bouwden een voorsprong van zo'n drie minuten op.

Op 16 kilometer van de finish werd het vijftal gegrepen door het peloton. Verschillende renners probeerden in de finale nog weg te rijden, maar ook zij konden een massasprint niet voorkomen.

Die sprint werd al vroeg aangetrokken door Groenewegen. Démare kwam in de laatste meters nog iets dichterbij, maar de Nederlander hield stand.

Hij bedankte na afloop zijn ploeggenoten van Lotto-Jumbo. "De vorm voelt echt goed", zei hij. "Ook vandaag heeft het team weer puik werk geleverd en kon ik het daarna zelf afmaken."

De Ronde van Algarve telt in totaal vijf etappes en duurt tot en met zondag. Vorig jaar pakte Lotto-Jumbo-renner Primoz Roglic de eindzege in Portugal.