Dylan Groenewegen heeft bij zijn eerste wedstrijd van het jaar direct een ritzege geboekt. De renner van Lotto-Jumbo won dinsdag de eerste etappe van de Ronde van Dubai in een massasprint.

De Nederlandse sprinter was in Dubai Magnus Cort Nielsen (Astana) en Elia Viviani (Quick-Step Floors) te snel af. Alexander Kristoff en Nacer Bouhanni completeerden de top vijf.

Groenewegen is door zijn zege ook de eerste leider in het algemeen klassement.

Topsprinter Marcel Kittel van Kutusha-Alpecin kon door mechanische problemen geen rol van betekenis spelen in de sprint. Mark Cavendish en John Degenkolb zaten slecht gepositioneerd en kwamen er niet aan te pas.

"Het is mooi om hier te winnen, omdat er veel goede sprinters meedoen", aldus Groenewegen na afloop. "Vorig jaar zat ik er iedere dag dichtbij, maar lukte het niet. Ik ben blij dat ik het seizoen dankzij het goede werk van mijn teamgenoten met een zege begin."

Vluchters

De eerste etappe van de vijfdaagse rittenkoers door het Arabische emiraat ging over 167 kilometer, van Skydive Dubai naar Palm Jumeirah.

Een groep van vijf vluchters reed het grootste deel van de etappe vooruit. Nathan Van Hooydonck, Andrew Fenn, Daniel Teklehaimanot, Charles Planet en Mohammed Al Mansoori pakten een voorsprong van maximaal vijf minuten, maar werden tien kilometer voor het einde allemaal bijgehaald door het peloton onder aanvoering van Quick-Step Floors.

Groenewegen werd op het laatste stuk naar voren gereden door ploeggenoot Timo Roosen en ging de sprint van ver aan. Cort Nielsen leek hem aan de andere kant van de weg bijna te verrassen, maar toch kwam de 24-jarige Amsterdammer een fractie eerder over de streep.

Danny van Poppel bezorgde Lotto-Jumbo vorige week in de Ronde van Valencia de eerste overwinning van dit jaar. De sprinter won net als Groenewegen de eerste etappe en mocht een dag in de leiderstrui rijden.