Laurens De Plus stelt zijn seizoensstart voorlopig uit. De Belg, die vorige week samen met de Tsjech Petr Vakoc tijdens een training in Zuid-Afrika werd aangereden door een truck, heeft volgens zijn ploeg Quick-Step Floors 'wat breukjes' opgelopen in heup en bekken.

De Plus leek er aanvankelijk met wat schaafwonden en kneuzingen van de longen en nieren nog relatief goed vanaf te zijn gekomen.

De 22-jarige Vlaming onderging in het ziekenhuis van Nelspruit de afgelopen dagen extra onderzoeken. Hij moet nog zeker drie weken wachten voordat hij weer voorzichtig wat meters op de fiets mag maken.

Vakoc (25) liep bij het incident flink wat meer schade op. Hij brak enkele rugwervels en werd daaraan vrijdag succesvol geopereerd.

Controle

Uit de eerste tests bleek dat Vakoc overal op reageert en gewoon kan bewegen en praten. Hij blijft nog tien dagen voor controle in het ziekenhuis van Nelspruit, voor hij terug naar Europa mag.

Vakoc en De Plus werkten samen met teamgenoot Bob Jungels een oefensessie af, toen zij werden geschept. De Luxemburger werd niet geraakt, maar was wel erg geschrokken.

"Ik zag de vrachtwagen niet aankomen, maar hij moet ze met de linkervoorspiegel geraakt hebben of misschien zelfs met de voorkant. Ik rende naar ze toe en zag dat ze flink gehavend waren, dus ik durfde ze niet te verplaatsen. Het was heel moeilijk om ze zo te zien en ik hoop dat ze er snel weer bovenop komen."

De Plus werd vorig seizoen onder meer 24e in de Giro d'Italia. Vakoc won in 2016 de Brabantse Pijl en werd in diezelfde koers vorig jaar tweede.