BMX'er Jelle van Gorkom is uit zijn coma ontwaakt. De 27-jarige Doetinchemmer is buiten levensgevaar, maar nog altijd kwetsbaar. Het is niet vanzelfsprekend dat hij volledig herstelt. 

Volgens Jochem Schellens, directeur van Sportcentrum Papendal, is er nog weinig te melden over het herstel van Van Gorkom. "Hij toont voorzichtig vooruitgang, maar er staat hem een lang hersteltraject te wachten."

Van Gorkom raakte op 9 januari zwaar gewond tijdens een training op Papendal. De coureur reed onderaan de hoge en steile startheuvel tegen een veiligheidsketting aan. Deze ketting is bedoeld om mensen van de baan af te houden en was nog niet weggehaald.

Hij liep daarbij gebroken ribben, een breuk in het gezicht, een scheurtje in de schedel en beschadigingen aan de lever, milt en nieren op en werd enige tijd in coma gehouden. Op 13 januari kreeg Van Gorkom geen slaapmedicatie meer toegediend, waarna hij op eigen kracht moest ontwaken.

Volgens zijn artsen is nu een eerste belangrijke stap gezet in zijn herstel. "Van Gorkom reageert op prikkels, maakt contact en geeft blijk van herkenning. Dit ontwikkelt zich zeer langzaam en kost Jelle veel kracht", melden de bond en het Sportcentrum in een persverklaring.

Olympisch zilver

Van Gorkom won anderhalf jaar geleden op de Zomerspelen van Rio de Janeiro zilver. Een jaar eerder werd hij ook tweede op het WK, achter landgenoot Niek Kimmann.

Van Gorkom heeft in zijn carrière al eerder te maken gehad met zware blessures na een harde valpartij. Een paar maanden voor de Spelen van 2012 lag hij enkele dagen in een kunstmatige coma na een zware val in Amerika die hem een gekneusde long, gebroken ribben en een hersenschudding opleverde. Desondanks haalde hij de Spelen van Londen, waar hij in de kwartfinales werd uitgeschakeld.

In 2015, een klein jaar voor de Spelen van Rio, belandde Van Gorkom na een zwaar trainingsongeval in het Amerikaanse Rock Hill in het ziekenhuis met onder meer een gebroken rib, twee gebroken sleutelbenen en een scheurtje in zijn milt.