Lucinda Brand is zaterdag in Surhuisterveen voor de eerste keer in haar loopbaan Nederlands kampioene veldrijden geworden.

De 28-jarige renster van Team Sunweb liet in de Friese modder Maud Kaptheijns vijftig seconden achter zich. Annemarie Worst eindigde op meer dan een minuut als derde.

Brand kwam in de eerste ronde nog ten val, maar ze herstelde zich goed en reed in de tweede ronde weg bij de concurrentie. Vervolgens bouwde ze haar voorsprong elke ronde verder uit.

Brand had meer verwacht van de concurrentie, erkende ze na afloop. "Ik had meer strijd voorin verwacht, maar ik voelde me wel vanaf het begin al sterk. Ik had meteen een gaatje te pakken en putte er vertrouwen uit dat ik mijn voorsprong ronde voor ronde kon uitbouwen. Ik ben heel blij met deze zege en ga er echt van genieten."

Vos

Vorig jaar eindigde de Zuid-Hollandse als tweede achter Marianne Vos, maar die kon haar titel dit jaar niet verdedigen. De Brabantse kampt nog met de naweeën van een verkoudheid.

Brand was in 2013 en 2015 al eens Nederlands kampioene op de weg. Met Team Sunweb veroverde ze vorig jaar de wereldtitel op de ploegentijdrit.

Behalve Vos ontbrak ook Sophie de Boer in Surhuisterveen. De Friezin heeft al enige tijd last van vermoeidheidsproblemen en besloot eerder op zaterdag haar seizoen te beëindigen.

De Nederlandse mannen komen zondag in actie op het NK. Mathieu van der Poel kan zijn vierde nationale titel op rij behalen.