Wout Van Aert heeft vrijdag voor eigen publiek de internationale veldrit in Bredene gewonnen. De Belgische wereldkampioen was Mathieu van der Poel de baas. 

Van der Poel ging al in de openingsronde onderuit, maar wist zich terug te vechten aan kop van de koers. Lang kon hij daar niet van genieten, want na een foutje werd de Europees kampioen andermaal tot een inhaalrace veroordeeld.

Van Aert wachtte niet op zijn grote rivaal en bouwde zijn voorsprong gestaag uit. De Belg bereikte uiteindelijk met een voorsprong van zo'n anderhalve minuut de meet. Van der Poel werd nog wel tweede.

Zijn broer David leek op weg naar de derde plaats, maar hij ging in de slotfase onderuit. De oudste van de twee broers Van der Poel moest zich daardoor tevredenstellen met plek vijf. 

Tempo te hoog

"De fouten die ik maakte lagen merendeel aan mezelf", zei Europees kampioen Van der Poel tegen Het Nieuwsblad. "Er was gewoon nog iemand die heel rap rondreed. Zijn tempo lag te hoog voor mij en daarom heb ik me ook snel op de tweede plaats proberen te focussen."

Ook vorig jaar ging de zege in Bredene naar Van Aert. Zaterdag staat in Diegem een wedstrijd uit de Superprestige op het programma.

Bij de vrouwen ging de zege naar de Italiaanse Alce Maria Arzuffi. Ze bleef de Britse Helen Wyman 21 seconden voor. Op ruim een minuut werd de Belgische Loes Sels derde.