Annemiek van Vleuten doet volgend jaar definitief mee aan de WK baanwielrennen in Apeldoorn. De 35-jarige Vleutense voelt zich goed genoeg voor het mondiale eindtoernooi in eigen land.

Van Vleuten maakte vorige maand bij de EK in Berlijn haar debuut op de baan, waar ze vierde werd op de individuele achtervolging. Ze hield daar een goed genoeg gevoel aan over om haar deelname aan de WK toe te zeggen. 

"Ik kijk positief terug op mijn baandebuut", aldus Van Vleuten woensdag op haar website. "De uitdaging vind ik heel leuk. Het is extra motiverend dat ik snel vooruitgang boek, doordat ik op technisch vlak elke training iets verbeter. Daarom heb ik besloten om de WK te rijden."

De renster van het Australische Orica-Scott veroverde in september bij de WK op de weg al goud op de individuele tijdrit en vorige maand won ze als mountainbikester het NK marathon.

Achterstand

Van Vleuten wil nu ook graag successen behalen op de baan, maar de Nederlandse realiseert zich ook dat de WK in Apeldoorn (van 28 februari tot en met 4 maart 2018) waarschijnlijk te vroeg komen om al mee te doen om de medailles.

"Het gaat wellicht lastig worden om me te kwalificeren voor de finales", verwacht Van Vleuten. "Fysiek zou het wel kunnen, maar op technisch vlak heb ik vrij veel achterstand ten opzichte van meiden die dit al jaren doen."

"Het gaat ook wel gevolgen hebben voor mijn voorjaarswedstrijden. Ik zal een deel van het voorseizoen over moeten slaan."

Van Vleuten geniet op dit moment van een vakantie en begint op 1 december weer met trainen. Dan rijdt ze ook weer haar eerste koers, de Tour of Bright in de Australische Alpen.