Cancellara wil boek Gaimon uit winkel na beschuldiging

Fabian Cancellara heeft via zijn advocaten een directe verkoopstop van het boek Draft Animals van oud-wielrenner Phil Gaimon geëist. 

De Amerikaanse oud-coureur beschuldigt de Zwitser er in zijn boek van dat hij tijdens zijn zeges in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix in 2010 en Milaan-Sanremo in 2008 gebruik heeft gemaakt van mechanische doping.

"Onze advocaten eisen bij de Amerikaanse uitgeverij Penguin Random House dat de verkoop van het boek onmiddellijk wordt gestopt en dat de schrijver Phil Gaimon zijn excuses aanbiedt", heeft Cancellara's manager Armin Meier maandag tegen het Zwitserse Blick gezegd.

Gaimon beweert dat Cancellara gebruik maakte van een motortje. "Als je de beelden ziet, dan zijn de versnellingen van Cancellara niet natuurlijk", schrijft Gaimon. "Het lijkt alsof hij niet op de trappers kan blijven staan. Die klootzak reed waarschijnlijk met een motortje."

De internationale wielerunie UCI is naar aanleiding van de beschuldiging een officieel onderzoek gestart. "We moeten precies weten wat hier aan de hand is", zei UCI-voorzitter David Lappartient. "Ik ken de geruchten maar we moeten dit nu onderzoeken. Dat is ons werk."

Geruchten

Cancellara reed tijdens de Ronde van Vlaanderen van 2010 de concurrentie op imponerende wijze op achterstand. Tom Boonen finishte op 1.14 van de renner van Team Saxo Bank als tweede. Bij Parijs-Roubaix van dat jaar won Cancellara nog overtuigender. Thor Hushovd werd destijds op twee minuten achterstand tweede.

De afgelopen jaren werden er vaker vraagtekens gezet bij de zeges van Cancellara. Ook de geruchten over het gebruik van mechanische doping in het peloton gaan al langer, maar er werd nooit een wegwielrenner betrapt. Bij de Belgische veldrijdster Femke Van den Driessche werd na de WK in 2016 wel een elektrisch motortje aangetroffen in haar fiets. 

De UCI schorste Van den Driessche voor zes jaar en gaf haar een boete van 20.000 Zwitserse Frank. Al haar uitslagen vanaf 11 oktober 2015 werden met terugwerkende kracht geschrapt, inclusief de Belgische en de Europese titel voor beloften.

Tip de redactie