Baanwielrenster Elis Ligtlee is zondag bij haar rentree in het wereldbekercircuit gestrand in de achtste finales van het sprinttoernooi in Manchester.

De olympisch kampioene op de keirin was voor een plek bij de laatste acht niet opgewassen tegen de Chinese Yufang Guo.

Ligtlee had zich met de zevende tijd geplaatst voor de eerste ronde. Daarin versloeg ze de Spaanse Helena Casas.

Ligtlee kwam mede door een knieblessure amper nog in actie sinds de voor haar zeer succesvolle Olympische Spelen van Rio de Janeiro in de zomer van 2016.

De 23-jarige Deventerse deed in maart mee aan internationale wedstrijden op de wielerbaan van Alkmaar, maar sloeg daarna in april de WK in Hongkong over. Ligtlee was vorige maand ook niet actief bij de EK in Berlijn. Ze richt zich nu op de WK in februari in Apeldoorn.

Van Riessen

Laurine van Riessen pakte zilver op het sprinttoernooi in Manchester. De 30-jarige Leidse moest in de finale in twee heats buigen voor de Duitse wereldkampioene Kristina Vogel.

Een dag eerder moest Van Riessen op de keirin nog genoegen nemen met brons achter Vogel. Toen wist de renster van Matrix Pro Cycling een valpartij voor haar ternauwernood te ontwijken. Hierdoor kon ze echter niet meer sprinten tegen de Duitse.

Shanne Braspennincx greep net naast eremetaal. Ze moest in de strijd om het brons in drie heats buigen voor de Russin Anastasija Vojnova.

Bij de mannen veroverde Matthijs Büchli goud op de keirin. De winnaar van olympisch zilver op dit onderdeel was in de finale net iets sneller dan de Oekraïner Andrei Vinokourov. Het brons ging naar de Spanjaard Juan Peralta.

Een dag eerder was Büchli in de halve finale van het sprinttoernooi nog hard ten val gekomen. De 24-jarige Haarlemmer, die uitkomt voor BEAT Cycling Club, zat onder de schaafwonden en liet de wedstrijd om het brons schieten.

Theo Bos eindigde zondag als vierde op de kilometer tijdrit. De 34-jarige Hierdenaar zette in de finale 1.01,610 neer en gaf daarmee iets meer dan anderhalve seconden toe op de Australiër Matthew Glaetzer.