De Giro d'Italia van komend jaar telt slechts 44 individuele tijdritkilometers. Dat heeft koersdirecteur Mauro Vegni vrijdag verklapt bij een wielerevenement in Londen.

Dat geringe aantal kilometers is geen goed nieuws voor Tom Dumoulin, die in mei de honderdste editie nog op zijn naam schreef en zo de eerste Nederlandse winnaar van de Giro werd.

Dumoulin laat zijn deelname afhangen van het parcours, dat op 29 november pas bekend wordt gemaakt. De 26-jarige Limburger kiest hoogstwaarschijnlijk tussen de Giro en de Tour de France.

Vorige maand werd het rittenschema voor de Tour van 2018 al gepresenteerd. Dat parcours, met 31 tijdritkilometers, is Dumoulin niet op het lijf geschreven, zei zijn ploegleider Aike Visbeek van Team Sunweb al tegen NUsport. "Maar het is wel oké voor hem."

Niet ideaal

Als specialist hoopt Dumoulin op zoveel mogelijk tijdritkilometers, maar met slechts 44 kilometers verdeeld over twee etappes lijkt ook het schema voor de Giro niet ideaal voor de wereldkampioen op de chronorace.

Daar heeft Vegni als directeur van koersorganisator RCS Sport echter geen boodschap aan. "Wij stippelen geen parcours uit voor slechts één renner", benadrukt hij bij de Rouleur Classic Talk Show, waar hij een van de sprekers was naast onder anderen Alberto Contador.

Roze trui

Dumoulin won in de voorbije Giro-editie de eerste tijdrit met overmacht en nam daar de leiding over van Nairo Quintana. De afsluitende tijdrit werd gewonnen door zijn landgenoot Jos van Emden, maar de tweede plaats was voor de Limburger genoeg om de roze trui andermaal over te nemen van de Colombiaan.

De 101e editie van de Giro d'Italia begint op 4 mei 2018 wel direct met een individuele tijdrit door Jeruzalem, waarna nog twee ritten door Israël volgen.