Wouter Wippert heeft vrijdag in de tweede etappe nipt naast de dagwinst gegrepen in de Ronde van Guangxi. De Nederlander moest het in de massasprint afleggen tegen de opnieuw oppermachtige Fernando Gaviria.

De 27-jarige Wippert (Cannondale-Drapac) moest zich in het zuiden van China, vlak bij de grens met Vietnam, tevredenstellen met de derde plek achter de Colombiaan Gaviria en Max Walscheid uit Duitsland.

Gaviria, die zijn twaalfde sprintzege van het kalenderjaar 2017 boekte, behield zodoende de leiding in het algemeen klassement. De 23-jarige Colombiaan won eerder dit jaar al vier ritten in de Giro en legde ook beslag op de paarse trui in Italië.

Hij verdedigt zaterdag in de derde etappe een marge van vijf seconden op de Zwitser Silvan Dillier en veertien seconden op Walscheid en Dylan Groenewegen. Wippert is de nummer vijf op zestien seconden. Wilco Kelderman staat achtste op zeventien seconden van Gaviria.

Venijnig

Op vier kilometer van de streep werd een kopgroepje met Wang Meiyin, Jonathan Lastra, Silvan Dillier en de later aangesloten Thomas De Gendt ingerekend, waarna het peloton gezamenlijk koers zette richting finishplaats Nanning.

In het venijnige sprintje, dat licht bergop ging, toonde Gaviria van Quick-Step Floors zich opnieuw oppermachtig. Groenewegen, donderdag nog tweede, kwam er niet aan te pas en eindigde buiten de top tien.

Zaterdag volgt een 125 kilometer lange rit met start en finish in Nannning. De Ronde van Guangxi duurt nog tot en met dinsdag. Het is pas de eerste editie van de Chinese rittenkoers die deel uitmaakt van de UCI WorldTour.