De internationale wielerunie UCI wil vanaf volgend jaar een videoscheidsrechter gaan inzetten. De nieuwe functionaris zal rapporteren aan de voorzitter van de wedstrijdjury, maar kan zelf geen beslissing nemen.

Tijdens het UCI-congres in het Noorse Bergen is toestemming gegeven om de reglementering verder uit te werken. Het is de bedoeling dat een UCI-commissaris de koers voortaan kan volgen in de regiekamer van de dienstdoende tv-zender.

"Dat jurylid krijgt alle beelden live te zien", legt voorzitter Tom Van Damme van de Belgische wielerbond uit in Het Nieuwsblad.

"Zodra hij iets opmerkt dat in strijd is met de reglementen, kan hij de voorzitter van de wedstrijdjury op de hoogste stellen. De videoref signaleert, maar zal zelf niet beslissen. Die taak ligt nog altijd bij de wedstrijdjury, die meteen kan ingrijpen."

Gele kaart

De videoscheidsrechter in het wielrennen moet, net als in het voetbal en andere sporten, voor een eerlijker wedstrijdverloop gaan zorgen.

Het gebeurt nu volgens de UCI nog te vaak dat bepaalde renners tijdens een koers een straf krijgen van de jury, terwijl andere coureurs, die dezelfde overtreding begaan, vrijuit gaan omdat de jury het niet opmerkt, in tegenstelling tot de televisiekijkers.

De UCI onderzoekt volgens Van Damme ook het idee om overtredingen te bestraffen met gele en rode kaarten. "Het is de bedoeling dat de disciplinaire commissie van de UCI veel sneller en efficiënter gaat werken", betoogt Van Damme.