Fransman Lappartient verslaat president Cookson bij UCI-verkiezing

David Lappartient is de nieuwe voorzitter van de internationale wielerbond UCI. De 44-jarige Fransman versloeg donderdag bij de verkiezing op een congres in Noorwegen de zittende president Brian Cookson met ruim verschil.

Lappartient kreeg liefst 37 van de 45 stemmen in Bergen, waar deze week de WK wielrennen worden gehouden, waardoor hij zich de komende vier jaar UCI-president mag noemen.

Cookson (66) is de eerste president van de UCI die maar één termijn van vier jaar volmaakt. De voormalig voorzitter van de Britse wielerbond troefde in 2013 de Ier Pat McQuaid af in een bittere verkiezingsstrijd.

"De UCI is onherkenbaar ten opzichte van vier jaar geleden. Ik vertrek hier met opgeheven hoofd", zei Cookson, waarna hij een staande ovatie kreeg van de gedelegeerden.

"Ik ben trots op wat mijn team gedaan heeft om van de UCI een bond te maken die gerespecteerd wordt over de hele wereld. Ik ben heel teleurgesteld dat ik niet een nieuw mandaat heb gekregen, maar dat is democratie. Ik wens David alle succes."

Lappartient was tussen 2009 en maart van dit jaar de voorzitter van de Franse wielerbond. Sinds 2013 is hij president van de Europese wielerunie.

Bij de UCI-verkiezing wezen de 185 leden 45 gedelegeerden aan die voor hen stemden. De Europese wielerbond had vijftien stemmen, de Afrikaanse, Aziatische en Pan-Amerikaanse bonden ieder negen en Oceanië mocht drie stemmen uitbrengen.

De afgelopen maanden leek het een spannende strijd te worden tussen de twee presidentskandidaten, maar de gedelegeerden kozen donderdag in ruime meerderheid voor Lappartient.

Campagne

Lappartient en Cookson voerden de afgelopen maanden een stevige campagne, waarin ze meerdere malen verbaal naar elkaar uithaalden.

Cookson, die vorige week nog dacht dat hij de steun had van 30 van de 45 gedelegeerden, vond het "enorm zorgwekkend" dat voormalig president McQuaid zou lobbyen voor Lappartient.

De Fransman vond het op zijn beurt "zeer onsportief" dat zijn tegenstrever "misinformatie" verspreidde over hem.

Verkiezingsprogramma

Lappartient heeft in zijn 32 pagina's tellende verkiezingsprogramma (pdf) een waslijst aan veranderingen voorgesteld voor het wielrennen. Zo wil hij meer transparantie binnen de UCI en "schone atleten" meer beschermen.

De Fransman stelt ook voor om eens in de vier jaar een wereldkampioenschap te houden voor alle olympische sporten die vallen onder de vlag van de UCI (baanwielrennen, wegwielrennen, BMX en mountainbike). Ook wil hij elke twee jaar een 'WK voor kleinere landen'.

Lappartient zet ook in op het groter maken van het vrouwenwielrennen. Bovendien wil hij meer vrouwen in het bestuur van de UCI en van continentale en nationale wielerbonden.

Het laatste deel van zijn verkieizingsprogramma gaat over de strijd tegen doping. Lappartient vindt dat er door de UCI beter samengewerkt moet worden met instanties als het WADA en het IOC. Ook wil hij de lijst met verboden middelen uitbreiden en dat wielrennen het "referentiepunt" wordt in de strijd tegen doping.

Tip de redactie