Tom Dumoulin, Wilco Kelderman en Sam Oomen hebben zondag met Team Sunweb op de WK wielrennen in het Noorse Bergen de ploegentijdrit gewonnen. De Duitse formatie, die verder bestaat uit Lennard Kämna, Michael Matthews en Sören Kragh Andersen, verwees BMC naar de tweede plaats

Sunweb sloeg daarmee een dubbelslag. Eerder op zondag werd ook al de ploegentijdrit bij de vrouwen gewonnen. Bij de vrouwen rijdt Sunweb op een Nederlandse licentie, bij de mannen op een Duitse. Het vrouwenteam had met Ellen van Dijk, Lucinda Brand, Sabrina Stultiens en Floortje Mackaij vier Nederlandse rensters in de gelederen.

Bij de mannen bouwde Sunweb, met Kelderman als motor, de race uitstekend op. Bij de drie tussenpunten klokte de ploeg van teambaas Iwan Spekenbrink de vierde, de tweede en nogmaals de tweede tijd. Aan de streep bleek de 47.50 minuten na 42,5 kilometer goed genoeg voor de overwinning.

BMC, de winnaar van 2014 en 2015, eindigde op acht seconden als tweede. Team Sky, met Chris Froome als locomotief, moest zich op 22 seconden tevreden stellen met de derde plaats.

Quick-Step

Titelverdediger Quick-Step Floors kwam er niet aan te pas. Met Niki Terpstra in de gelederen kwam de Belgische formatie niet verder dan de vierde plaats. De achterstand op Sunweb bedroeg 35 seconden.

Het Nederlandse Lotto-Jumbo was een tijdje de beste aan de streep, maar werd uiteindelijk zevende met een achterstand van één minuut en negentien seconden.

Niet alle grote ploegen hadden de moeite genomen om naar Noorwegen af te reizen. Mede door de hoge kosten stonden er slechts elf van de achttien WorldTour-formaties aan de start. In totaal deden er zeventien commerciële ploegen mee aan de ploegentijdrit op de WK.

Rensters Team Sunweb pakken in Bergen wereldtitel ploegentijdrit
59
Rensters Team Sunweb pakken in Bergen wereldtitel ploegentijdrit

Boels-Dolmans

Het vrouwenteam van Sunweb legde het parcours af in 55 minuten en 41 seconden. De winnende formatie werd naast de Nederlandse troeven Van Dijk, Brand, Stultiens en Mackaij gevormd door de Amerikaanse Coryn Rivera en de Canadese Leah Kirchmann.

Voor Van Dijk was het al de vierde keer dat ze deel uitmaakte van de winnende ploeg. In 2012 en 2013 veroverde ze goud met Specialized-lululemon. Vorig jaar pakte ze samen met Anna van der Breggen de wereldtitel met Boels-Dolmans.

Boels-Dolmans, met de Nederlandse rensters Chantal Blaak, Amy Pieters en Van der Breggen in de gelederen, werd ditmaal op 12 seconden tweede. Cervélo-Bigla uit Duitsland, dat 28 tellen toegaf op de winnende tijd, legde beslag op het brons.

Halverwege de tijdrit was Team Sunweb nog vijftien seconden langzamer dan Boels-Dolmans, dat de snelste tijd in handen had. Bij het derde tussenpunt dook de formatie van Van Dijk al net onder de tijd van de andere Nederlandse ploeg met Duitse licentie.