Lars Boom heeft donderdag de macht gegrepen in de vijfde etappe van de Ronde van Groot-Brittannië. De 31-jarige Nederlander van Lotto-Jumbo won op overtuigende wijze de individuele tijdrit en pakte en passant de koppositie in het algemeen klassement.

Boom zette na zestien kilometer door het plaatsje Clacton een tijd neer van negentien minuten en twee seconden.

De klassiekerspecialist bleef daarmee zijn Belgische ploeggenoot Victor Campenaerts, die vorige maand Europees kampioen tijdrijden werd, zes tellen voor. De Wit-Rus Vasil Kirijenka (Team Sky) complementeerde het podium met 19.09.

Het betekende voor Boom zijn tweede zege van het seizoen. Onlangs schreef hij nog een etappe in de Binckbank Tour op zijn naam.

Boom nam de leiderstrui over van de Italiaanse sprinter Elia Viviani, die maandag de tweede etappe voor zich opeiste.

Blij

"We praatten er al even over voor deze tijdrit en nu maak ik het ook waar. Ik ben erg blij met deze overwinning", zei Boom na afloop van zijn chronowinst.

"We gaan het nu van dag tot dag bekijken en de focus ligt op het winnen van het eindklassement. Ik zal dus ook niet meer hoeven rijden voor onze sprinter Dylan Groenewegen", reageerde Boom lachend op de verandering van strategie binnen Lotto-Jumbo.

Het podium van de tijdrit is ook de top-3 van de algemene rangschikking. Boom heeft een voorsprong van acht seconden op Campenaerts en negen tellen op Kirijenka.

De Tour of Britain eindigt zondag. Vrijdag moeten de renners 187 nagenoeg vlakke kilometers overbruggen tussen Newmarket en Aldeburgh.