Met een sterke tijdrit verschafte Wilco Kelderman zich dinsdag een helder uitzicht op een podiumplaats in de Vuelta a España. De Nederlander eindigde als tweede achter rodetruidrager Chris Froome en klom van de vierde naar de derde plaats in het klassement.

Kelderman wist aan de finish nog niet of hij de komende dagen zijn plek gaat verdedigen of nog een poging gaat wagen om de tweede plaats van Vincenzo Nibali aan te vallen.

"Het is moeilijk om nu te zeggen dat ik de komende dagen ga aanvallen", zei de 26-jarige kopman van Team Sunweb. "Ik weet niet hoe de benen blijven. De aankomst van morgen is heel steil, op een geitenpad, en totaal niet te vergelijken met wat we hebben gehad."

"Het gaat nog een heel lastige week worden", weet de geboren Amersfoorter. "Het enige dat ik kan doen is knokken en hopen dat Froome of Nibali nog een slechte dag heeft."

Kelderman heeft een achterstand van 2 minuten 40 seconden op Froome, die op het punt staat om na de Tour de France ook de Ronde van Spanje te winnen. Het gat met Nibali, de Italiaanse nummer twee, is geslonken naar 42 seconden en hij verdedigt een voorsprong van 27 seconden op Ilnur Zakarin.

Secondenspel

In de tijdrit zette Kelderman de snelste tussentijd neer bij het eerste meetpunt, maar moest hij uiteindelijk toch 29 seconden toegeven op Froome. "Het is natuurlijk altijd jammer tweede te moeten worden", zei hij over zijn sterke race tegen de klok.

"Ik wist geen tussentijden, want zo was dat afgesproken met de ploegleiding. Ik hoorde aan het einde wel dat het een secondenspel tussen mij en Froome was."

"Het heuvelachtige deel ging goed, maar het stuk naar beneden met de wind tegen was heel lastig, zeker om de wattages te halen die daar werden verwacht. Daar viel ik denk ik wat stil. Maar het was een goede tijdrit."