AG2R La Mondiale heeft dinsdag twee renners uit de Ronde van Spanje gehaald. De ploegleiding besloot de Fransman Alexandre Geniez en de Duitser Nico Denz uit koers te halen.

AG2R neemt de harde maatregel nadat beelden waren opgedoken waarop te zien is hoe Geniez en Denz zich zondag tijdens de zware bergetappe door de Sierra Nevada lieten voorttrekken door een ploegleidersauto.

"We bieden onze verontschuldigingen aan de organisatie en het publiek aan voor dit onsportieve gedrag van onze renners, dat in strijd is met onze waarden en normen", meldt AG2R in een verklaring.

Op de beelden, vermoedelijk gemaakt vanuit een andere ploegleiderswagen, is te zien hoe Geniez en Denz zich bergop lange tijd vasthouden aan de auto. Beide renners speelden geen rol van betekenis in het klassement.

AG2R heeft nu nog maar vijf renners in de Vuelta. Eerder vielen Domenico Pozzovivo en Axel Domont uit.

Tijdrit

Zonder Geniez en Denz gaat de Vuelta dinsdag na een rustdag verder met een individuele tijdrit over ruim 40 kilometer van Los Arcos naar Logroño. Het parcours is nagenoeg vlak.

In het klassement lijkt viervoudig Tourwinnaar Chris Froome af te stevenen op de eindzege. Hij heeft een voorsprong van iets meer dan een minuut op naaste belager Vincenzo Nibali en 2.08 op nummer drie Ilnur Zakarin.

Wilco Kelderman staat vierde en geeft 2.11 toe, waarmee de Nederlander van Team Sunweb zicht heeft op het podium. De 72e editie van de Vuelta duurt nog tot en met zondag.