Sam Oomen is zaterdag afgestapt tijdens de veertiende etappe van de Vuelta a España. De Nederlander heeft de koers verlaten vanwege ziekte, meldt zijn ploeg Team Sunweb.

De 22-jarige meesterknecht van kopman Wilco Kelderman stapte na zo'n zeventig kilometer af in de loodzware bergrit van Ecija naar Sierra de La Pandera.

Hij werd in de nacht van vrijdag op zaterdag ziek en sprak voor het vertrek zelf al de hoop uit dat hij de finish zou halen na een pittige slotklim naar de Sierra de La Pandera.

"Door de problemen bij Oomen zijn Chris Hamilton en Lennard Kämna nu de aangewezen mannen om Wilco bij te staan in de finale", zei ploegleider Marc Reef vooraf tegen het AD.

Oomen hield zich bij zijn debuut in een grote ronde knap staande en stond op de dertiende positie in het algemeen klassement, op 4 minuten en 48 seconden van rodetruidrager Chris Froome. De Brabander werd achtste in in de negende etappe.

Eerder in de Vuelta moest Sunweb ook al afscheid nemen van Warren Barguil, die naar huis werd gestuurd vanwege het negeren van teamorders, en de zieke Lennard Hofstede.