Maxim Belkov onderneemt geen stappen tegen de toeschouwer die hem donderdag in de twaalfde etappe van de Vuelta a España de berm in duwde. De man heeft volgens de Spaanse politie een verstandelijke beperking.

"Dat is voor mij reden genoeg om verder geen actie te ondernemen tegen deze man", zegt Belkov vrijdagochtend in een verklaring van zijn ploeg Katusha-Alpecin.

De 32-jarige Rus werd donderdag op de slotklim van de twaalfde rit, de Puerto del Torcal, opeens van zijn fiets geduwd door een man die langs de kant stond te kijken. Belkov dook over de hekken de berm in, maar kon snel weer opstappen.

De man werd direct aangehouden door de op de berg aanwezige Guardia Civil. De politie meldde later aan Katusha-Alpecin en Belkov dat de man een verstandelijke beperking heeft.

Toezicht

"Ik heb geen blessures, dus het had veel erger kunnen aflopen", aldus Belkov, de nummer 141 van het algemeen klassement. "Wielrennen is een zeer toegankelijke sport en dat moet zo blijven."

"Ik hoop dat dit incident de ogen van fans opent. Raak de renners alsjeblieft nooit aan tijdens de koers, ren niet mee met ons en houd altijd toezicht op mensen voor wie je zorg draagt."