Chris Froome is opgelucht dat hij donderdag geen ernstige schade heeft overgehouden aan de twaalfde etappe van de Vuelta a España. De klassementsleider ging in de laatste vijftien kilometer twee keer onderuit.

"Het was geen leuke ervaring, maar ik ben niet geblesseerd geraakt'', meldde de winnaar van de Tour de France. "Daar ben ik dankbaar voor."

"Het is wel een waarschuwing. Er wachten nog veel zware etappes en Madrid is nog ver. Ik zal diep moeten gaan om hier de eindoverwinning binnen te halen.''

Froome ging na zijn twee schuivers met hulp van zijn ploegmaats Mikel Nieve en Wout Poels in de achtervolging op zijn concurrenten en op de streep hoefde hij maar 20 seconden toe te geven op de groep met favorieten. De eerder ontsnapte Alberto Contador pakte 42 tellen op de rodetruidrager.

Rodetruidrager Froome gaat twee keer onderuit in twaalfde rit Vuelta
48
Rodetruidrager Froome gaat twee keer onderuit in twaalfde rit Vuelta

Moeilijke fase

Froome, die in het klassement nog steeds 59 seconden voorsprong heeft op de nummer twee Vincenzo Nibali, vond het een meevaller dat hij de schade beperkt hield.

"Het is nooit leuk om tijd te verliezen, maar het had erger gekund. Ik heb een fantastische ploeg, die me ook vandaag in een moeilijke fase overeind heeft gehouden.''

Schaafwonden

De Vuelta gaat vrijdag verder met een veelal vlakke rit van Coin naar Tomares. Froome moet zaterdag en zondag weer aan de bak, want dan staan er twee stevige bergetappes op het programma.

"Het zal de komende dagen niet heel prettig zijn om te slapen met mijn schaafwonden, maar ik moet het ermee doen."

De dertiende etappe gaat vrijdag officieel om 12.43 uur van start.