Annemiek van Vleuten heeft dinsdag andermaal haar goede vorm getoond. De 34-jarige renster van Orica-Scott was in haar woonplaats Wageningen duidelijk de beste in de proloog van de Boels Rental Ladies Tour.

Van Vleuten raffelde de 4,3 kilometer in Gelderland af in 5 minuten en 47 seconden, goed voor een gemiddelde snelheid van 44,6 kilometer per uur.

Alleen Europees kampioene tijdrijden Ellen van Dijk bleef binnen tien seconden van de winnares. De Nederlandse van Team Sunweb gaf vijf seconden toe. De Duitse Lisa Brennauer eindigde als derde op elf tellen.

Olympisch kampioene op de weg Anna van der Breggen zette de vierde tijd neer (6.02), terwijl ook Amy Pieters (zesde op negentien seconden), Chantal Blaak (zevende op negentien seconden) en Lucinda Brand (tiende op 23 seconden) nog in de top tien eindigden.

Van Vleuten is bezig aan een uitstekend seizoen. Ze pakte dinsdag al haar achtste overwinning van 2017. Zo won ze onder meer La Course en twee etappes in de Giro Rosa.

Tijdrit

Met het oog op het WK half september in het Noorse Bergen trainde Van Vleuten de afgelopen weken op hoogte in Italië. Ze was blij met haar zege bij terugkeer in Nederland. Ze was vooraf behoorlijk zenuwachtig geweest voor het optreden in 'haar' stad.

"Ik heb niet maximaal gereden. Ik ben voor 90 procent gegaan. Ik had toch het WK in mijn achterhoofd. Dat is mijn hoofddoel. Bij de afdaling had ik misschien wat harder gekund, maar ik wilde geen onnodig risico nemen'', zei ze na de proloog.

De Boels Rental Ladies Tour is een zesdaagse etappekoers door Nederland. Donderdag staat er nog een individuele tijdrit op het programma. De race eindigt in het weekend in de Limburgse heuvels.

Vorig jaar ging de eindzege naar Blaak, die Van Dijk drie seconden voorbleef in het algemeen klassement.