De Nederlandse wielrenners starten zondag 24 september met onder anderen Tom Dumoulin, Bauke Mollema en Wout Poels aan de wegrit van de WK wielrennen. Bij de vrouwen zijn Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Marianne Vos geselecteerd.

Bondscoach Thorwald Veneberg heeft maandag zijn selecties bekendgemaakt voor de WK, die van 17 tot en met 24 september worden gehouden in het Noorse Bergen.

Bij de mannen mikt Veneberg in de wegrit van 277 kilometer op de aanval, met naast Dumoulin, Poels en Mollema ook Niki Terpstra, Jos van Emden, Dylan van Baarle, Sebastian Langeveld, Lars Boom en Koen de Kort in het Oranje-negental.

"Het is een sterke groep renners, die de aanval als handelsmerk hebben", meldt de bondscoach. "Het totale niveau van de Nederlandse mannen groeit ieder jaar verder. Dus ik zie ons steeds een stap dichter bij een titel komen en dan heb ik het ook over de tijdrit."

Voor die tijdrit heeft oud-renner Veneberg, sinds begin dit jaar bondscoach, naast topfavoriet Dumoulin ook Wilco Kelderman aangewezen. De rit tegen de klok van 31 kilometer is op woensdag 20 september. Dumoulin eindigde vorig jaar als elfde in de door de Duitser Tony Martin gewonnen chronorace.

In de wegrit is de 1,5 kilometer lange Ulriken-klim de vermoedelijke scherprechter. Die klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5 wordt door de mannen twaalf keer aangedaan, de vrouwen krijgen de klim acht keer voor de wielen.

De wereldtitel op de weg ging in Doha voor het tweede jaar op rij naar de Slowaak Peter Sagan. Terpstra was op de negende plaats de beste Nederlander.

Vrouwen

Bij de vrouwen kan Nederland in de wegrit beschikken over een ijzersterke ploeg met olympisch kampioene Van der Breggen, drievoudig wereldkampioene en regerend Europees kampioene Vos, Nederlands kampioene Chantal Blaak, Van Vleuten, Ellen van Dijk, Amy Pieters, Lucinda Brand en Janneke Ensing.

"Het niveau van het internationale vrouwenwielrennen is de laatste jaren flink gegroeid", aldus Veneberg. "Het zijn zeker niet alleen Nederlandse vrouwen die dit seizoen de overwinningen pakken. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat deze dames voor de overwinning kunnen gaan strijden."

De elite vrouwen rijden hun wegrit van 153 kilometer op zaterdag 23 september. Vier dagen eerder, op dinsdag 19 september, starten Van Dijk, Van der Breggen en Van Vleuten in de tijdrit van 21,1 kilometer. Nederland heeft een extra startplek door de Europese titel van Van Dijk begin deze maand.

Vorig jaar eindigde Van Dijk bij de WK in Qatar als tweede in de tijdrit, achter de Amerikaanse Amber Neben. In de wegrit pakte sprintster Kirsten Wild zilver achter de Deense Amalie Dideriksen.

De WK wielrennen in Bergen beginnen op zondag 17 september met de ploegentijdritten voor merkenteams (mannen en vrouwen).