Chris Froome heeft zondag de negende etappe in de Vuelta a España gewonnen. De Brit van Team Sky was de sterkste op een lastige slotklim.

Froome bleef Esteban Chaves vier seconden voor. Michael Woods kwam op vijf tellen als derde over de streep.

Wilco Kelderman was de beste Nederlander. De kopman van Team Sunweb werd op acht seconden vierde. Sam Oomen eindigde op twaalf tellen van Froome als achtste.

In het algemeen klassement verstevigt Froome zijn leidende positie. De viervoudig Tourwinnaar heeft 36 seconden voorsprong op Chaves. Nicholas Roche staat op 1.05 minuut derde.

Ook in het klassement is Kelderman de beste Nederlander. Hij staat elfde op 2.31 minuten van Froome. Oomen bezet op 3.04 de twaalfde plek.

Wout Poels en Steven Kruijswijk nemen respectievelijk de veertiende en achttiende positie in. Jetse Bol zakte naar de twintigste plaats.

Dumoulin

De negende etappe voerde het peloton over 174 kilometer van Torrevieja naar Cumbre del Sol. Twee jaar geleden ging Tom Dumoulin hier met de ritzege aan de haal en verraste hij onder anderen Froome.

De finish lag op een 4 kilometer lange klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,1 en maximale stukken van 21 procent.

Nadat diverse ontsnappingspogingen waren gestrand, ontstond na ruim 30 kilometer een kopgroep met tien renners. Onder hen bevond zich Bert-Jan Lindeman.

De best geklasseerde renner in de kopgroep was Ricardo Vilela. De Portugees had echter al meer dan 25 minuten achterstand op rodetruidrager Froome.

De vluchters kregen de ruimte van het peloton, waarin Cannondale-Drapac het tempo bepaalde. Zij namen een voorsprong van zo'n drie minuten op het peloton.

Chris Froome wint negende etappe Vuelta a España
50
Chris Froome wint negende etappe Vuelta a España

Kopgroep

Op de eerste beklimming van de dag, op circa 40 kilometer van de meet, viel de kopgroep uiteen. Lluis Mas, Tobias Ludvigsson, Vilela en Marc Soler reden weg bij hun medevluchters, waarna Mas en Ludvigsson in de afdaling met zijn tweeën verder gingen.

Dit duo werd enkele kilometers voor de finish ingerekend door het peloton, dat zich opmaakte voor de lastige slotklim. Op de Alto de Puig Llorença ging Romain Bardet al snel in de aanval en kreeg Enric Mas en Richard Carapaz met zich mee.

Het trio werd snel weer ingerekend door de achtervolgende groep, die door Team Sky werd uitgedund tot zo'n 15 renners. Op zo'n 500 meter van de finish ging Froome in de aanval.

Chaves kon het wiel van de rodetruidrager nog vinden, maar wist niet te voorkomen dat Froome zijn eerste ritzege tijdens deze editie van de Vuelta boekte.