Chris Froome was maandag bij de eerste bergetappe van de Vuelta a España direct bij de les. De Brit won de rit niet, maar is dankzij bonificatieseconden wel de nieuwe leider.

De kopman van Sky was onderweg zeer attent bij een tussensprint door twee secondes mee te sprokkelen. Door zijn derde plaats in de etappe naar Andorra, gewonnen door Vincenzo Nibali, pakte Froome nog eens vier seconden.

"Ik heb een grote ronde weleens verloren met een verschil van dertien seconden. Ik weet daarom dat je voor elke seconde moet strijden", zei de 32-jarige Brit na afloop.

Volgens Froome was het resultaat van maandag mogelijk dankzij het harde werk van zijn team. "Ze hebben het geweldig gedaan op de laatste klim. Met name Gianni Moscon was geweldig vandaag en dat voor iemand die pas zijn eerste ronde rijdt."

De Brit verdedigt dinsdag in de vierde rit een voorsprong van twee seconden op liefst drie coureurs. "Het wordt dus zwaar", erkende Froome. "Ik verwacht het rood dan ook niet tot het eind vast te blijven houden, maar we gaan er zeker voor vechten."

Wout Poels, die naast Froome de schaduwkopman is, had een mindere dag. De Limburger kraakte door het hoge tempo van zijn teamgenoten en verloor ruim anderhalve minuut.