Mikel Landa verruilt Team Sky na dit seizoen voor Movistar. De 27-jarige Spanjaard zette dinsdag zijn handtekening onder een tweejarig contract bij de Spaanse WorldTour-formatie.

Landa maakte er het afgelopen seizoen geen geheim van graag voor zijn eigen kansen te willen gaan. Zo liet hij in de Tour de France ploeggenoot en winnaar Chris Froome geregeld aan zijn lot over.

Landa miste tot zijn eigen teleurstelling op één seconde het podium in Parijs. Hij moest achter Froome, Rigoberto Uran en Romain Bardet genoegen nemen met de vierde plaats in het algemeen klassement.

In de Giro d'Italia won Landa wel het bergklassement en de negentiende etappe. Hij eindigde in 2015 al eens als derde in de Giro en schreef begin deze maand nog de Ronde van Burgos op zijn naam.

Landa begon zijn profloopbaan in 2010 bij Orbea, waarna hij ook in dienst van Euskaltel-Euskadi, Astana en dus sinds begin dit jaar Team Sky reed.

Movistar heeft hoge verwachtingen van Landa. "Hij is nog steeds een jonge renner en met alles wat hij al heeft laten zien, moet hij de renner zijn die het Spaanse wielrennen de komende jaren gaat leiden", aldus ploegbaas Eusebio Unzué.