Tom Dumoulin is de nieuwe leider in de BinckBank Tour. De Limburger van Team Sunweb greep zaterdag de macht door achter Tim Wellens als tweede te eindigen in de zesde etappe.

Het tweetal was in de rit van Riemst naar Houffalize op zo'n twintig kilometer van de meet ontsnapt uit een selecte groep en wist tot aan de meet stand te houden. 

Dumoulin neemt de groene leiderstrui over van Lars Boom, die vrijdag de vijfde etappe had gewonnen. De coureur van Lotto-Jumbo moest echter passen op één van de klimmetjes in de Waalse Ardennen. Hij verloor een kleine twee minuten en zakte naar de zevende plaats in het klassement.

Ook Peter Sagan kwam er niet aan te pas. De nummer twee van het klassement kreeg op een cruciaal moment te maken met materiaalpech en werd daardoor flink teruggeworpen.

De Nederlanders Dylan van Baarle (Cannondale-Drapac) en Pieter Weening (Roompot-Nederlandse Loterij) zaten in de ontsnapping van de dag, die zes renners telde. Zij werden echter ruim voor de pittige slotfase gegrepen.

Wellens

Daarna was het de beurt aan de Belgische kampioen Oliver Naesen om te vertrekken, maar ook zijn poging hield geen stand. Wellens nam daarop het heft in handen en hij kreeg snel Dumoulin met zich mee. Zij pakten snel zo'n twintig seconden voorsprong.

Wellens nam voorin het leeuwendeel van het werk op zich. Dumoulin drong in de sprint om de winst ook niet echt aan en leek de Belg van Lotto Soudal de zege te gunnen. Op zeventien seconden achterstand won Jasper Stuyven de sprint van de achtervolgers.

Dumoulin verdedigt zondag in de slotrit, die eindigt op de Muur van Geraardsbergen, een voorsprong van vier seconden op Wellens. De Belg Greg van Avermaet is derde op 46 seconden achterstand.