Jos van Emden is donderdag bij de EK tijdrijden in het Deense Herning met een vijfde plaats naast het podium geëindigd. De Belg Victor Campenaerts, zijn ploeggenoot bij Lotto-Jumbo, won het goud.

Maciej Bodnar (Bora-Hansgrohe) eindigde namens Polen als tweede op twee seconden van Campenaerts, die na 53 minuten en twaalf seconden over de streep kwam.

De Ier Ryan Mullen (Cannondale-Drapac) completeerde het podium. Hij gaf vier tellen toe op de Belgische winnaar. Van Emden, die vijfde werd op 21 seconden, moest ook de Oostenrijker Matthias Brändle (vierde) voor zich dulden in de nagenoeg vlakke tijdrit over 46 kilometer.

De andere Nederlandse deelnemer, Steven Lammertink, kon geen rol van betekenis spelen met een tijd van 57.43. Hij eindigde daarmee op de 25e plek.

Het is pas de tweede editie van de EK. Vorig jaar ging de overwinning bij de tijdrit naar de Spanjaard Jonathan Castroviejo van Movistar, die dit jaar ontbrak. Campenaerts moest toen genoegen nemen met zilver.

Van Dijk

Eerder donderdag pakte Ellen van Dijk de Europese tijdrittitel bij de vrouwen. Anna van der Breggen eindigde op meer dan een minuut als derde.

Zaterdag wordt de wegwedstrijd bij de vrouwen verreden. Zondag sluiten de mannen met hun wegrit de Europees kampioenschappen af.