Ellen van Dijk heeft donderdag in het Deense Herning haar Europese titel op de tijdrit geprolongeerd. Anna van der Breggen veroverde het brons bij de EK wielrennen.

De renster van Team Sunweb voltooide de 31 kilometer in een tijd van 40 minuten en 33 seconden en was daarmee bijna een minuut sneller dan de Belgische Ann-Sophie Duyck (41.31).

Van der Breggen, vorig jaar nog goed voor een zilveren medaille, pakte het brons in een tijd van 41.37. Lucinda Brand eindigde net buiten het podium op de vierde plaats (42.32).

Door de overwinning van Van Dijk mag Nederland met drie rensters deelnemen aan het wereldkampioenschap tijdrijden, dat op 19 september plaatsvindt in het Noorse Bergen.

Vorig jaar won de 30-jarige Van Dijk haar eerste Europese titel op de tijdrit in het Franse Plumelec. Dit was pas de tweede editie van de EK.

Risico's

Van Dijk zei dat ze tijdens de race al vertrouwen had in haar kansen. "Het voelde eigenlijk vanaf het begin goed", vertelde ze. "Ik had van meet af genoeg power om echt een sterke tijdrit af te leveren."

Het was voor de Nederlandse vooral een kwestie van overeind blijven. "Het parcours bevatte veel lange rechte stukken en een aantal bochten, die ook door de regen wat lastig waren, maar ik kreeg van de bondscoach de boodschap mee dat ik geen risico's hoefde te nemen."

"Dat gaf al vertrouwen over mijn tijd, net als het feit dat ik de twee voor me gestarte rensters onderweg inhaalde."

Mannen

Later op donderdag greep Jos van Emden met een vijfde plaats naast een medaille op de tijdrit bij de mannen. De Belg Victor Campenaerts pakte het goud en volgde daarmee de Spanjaard Jonathan Castroviejo op.

Zaterdag wordt de wegwedstrijd bij de vrouwen verreden. Zondag sluiten de mannen met hun wegrit de Europees kampioenschappen af.