Michal Kwiatkowski heeft zaterdag de 37e editie van de Clásica San Sebastian op zijn naam geschreven. De Pool van Team Sky is de opvolger van Bauke Mollema, die de Baskische klassieker vorig jaar won en ditmaal derde werd. Tom Dumoulin was de nummer vier.

In de laatste meters van de pittige koers over 231 kilometer, waarin acht beklimmingen waren opgenomen, bleef Kwiatkowski Mollema en nummer twee Tony Gallopin van Lotto Soudal voor.

In de slotfase reden vijf renners vooruit, onder wie Mollema en Dumoulin. Mikel Landa, ploeggenoot van Kwiatkowski bij Sky, behoorde ook tot het groepje en eindigde als vijfde.

De 27-jarige Kwiatkowski gaf zijn toch al goede seizoen nog iets meer glans. De Pool won eerder dit jaar Milaan-San Remo en Strade Bianche en hielp eerder deze maand Sky-kopman Chris Froome aan zijn vierde eindzege in de Tour de France.

Vorig jaar ging Mollema nog knap met de zege aan de haal in San Sebastian door uiteindelijk solo over de eindstreep te komen.

Dumoulin had bij winst geschiedenis kunnen schrijven door als winnaar van de Giro d'Italia ook de Clásica San Sebastian op zijn naam te schrijven. Nog nooit slaagde een renner daarin.

Avontuur

Na de start gingen zeven renners op avontuur. Jon Ander Insausti (Bahrein-Merida), Christoph Pfingsten (Bora-Hansgrohe), Loïc Chetout, Matthias Le Turnier (beiden Cofidis), Mickaël Delage (FDJ), Imanol Erviti (Movistar) en Sven Erik Byström (Katusha) kregen een maximale voorsprong van ruim vijf minuten.

Op de vierde beklimming van de dag, de Jaizkibel, viel de kopgroep uit elkaar. De voorsprong van de vluchters was al flink teruggebracht door het werk van Team Sky in het uitgedunde peloton. Met nog ongeveer vijftig kilometer te gaan was iedereen weer teruggepakt.

Wat volgde was een onrustige fase waarin verschillende renners probeerden te demarreren. Het resultaat was een nieuwe kopgroep waartoe onder anderen Laurens ten Dam (Team Sunweb) behoorde, maar ook die groep hield geen stand.

Bij de laatste klim van de dag gingen Mollema, Landa en Gallopin er vandoor. Dumoulin en Kwiatkowski sloten aan, waardoor het vijftal om de dagzege streed. In de sprint was Kwiatkowski overduidelijk de beste.