Anna van der Breggen heeft zondag voor de tweede keer in haar loopbaan de Giro Rosa gewonnen. De 27-jarige renster verdedigde haar leidende positie in de tiende en laatste etappe met succes.

Van der Breggen won de belangrijkste etappekoers bij de vrouwen ook al eens in 2015. Vorig jaar eindigde de olympische kampioene op de weg als derde.

De Zwolse begon aan de slotrit met een voorsprong van meer dan een minuut op de Italiaanse Elisa Longo Borghini, die als tweede eindigde in het klassement. Annemiek van Vleuten mocht als nummer drie mee het podium op.

"Negen dagen in die trui rondrijden zorgt voor energie en stress en geeft ook een bepaalde druk", vertelde Van der Breggen tegen de NOS. "Op de laatste dag wil je het niet verkloten voor je team. Dit is een van de mooiste overwinningen uit mijn loopbaan."

Guarnier

De overwinning in de laatste etappe, die het peloton over 124 kilometer van en naar Torre del Greco voerde, ging naar de Amerikaanse Megan Guarnier. 

De ploeggenote van Van der Breggen bij het Nederlandse team Boels-Dolmans bleef in de sprint de Australische Amanda Spratt en de Poolse Katarzyna Niewiadoma voor. Van Vleuten kwam als vierde over de finish, net voor Van der Breggen.

Naast Van der Breggen en Van Vleuten eindigde ook Lucinda Brand in de top tien van het eindklassement. De Dordtse legde beslag op de zevende plaats.