Ramon Sinkeldam heeft zondag de Nederlandse titel op de weg veroverd. De 28-jarige renner van Team Sunweb toonde zich met miniem verschil de sterkste na 231 kilometer koers in het licht heuvelachtige Montferland.

Sinkeldam troefde Wouter Wippert af in een zenuwslopende sprint. De renner van Cannondale-Drapac dacht de Nederlandse titel te veroveren, maar een foto van de finish wees uit dat Sinkeldam een fractie eerder over de streep kwam.

Voor Sinkeldam is het zijn eerste nationale titel op de weg. Twee jaar geleden werd de Zaandammer in Emmen tweede achter Niki Terpstra. Sinkeldam mocht zich in 2011 wel al Nederlands kampioen noemen bij de beloften.

Vorig jaar mocht Dylan Groenewegen zich de beste renner van het land noemen. De renner van Lotto-Jumbo was opnieuw favoriet voor de eindzege, maar moest het nu doen met een derde plek.

Terpstra verscheen net als vorig jaar niet aan de start. De renner van Quick-Step Floors en drievoudig Nederlands kampioen (2010, 2012 en 2015) was nog niet fit genoeg na zijn valpartij in de Ronde van België.

Woensdag werd de tijdrit bij de mannen al verreden, die werd gewonnen door Tom Dumoulin. De Giro-winnaar troefde Stef Clement en Robert Gesink af in de race tegen de klok.

Grote groep

In een regenachtige editie van het NK, dat traditiegetrouw een week voor de Tour de France wordt gehouden, ontsnapte al snel een grote groep aan het peloton. De twintig renners, onder wie Gesink, verdedigden op het hoogtepunt een voorsprong van zes minuten. 

De kopgroep zag de voorsprong gedurende de koers steeds kleiner worden. 50 kilometer voor de finish had het peloton de achterstand al teruggebracht tot iets meer dan twee minuten en was de groep vluchters geslonken.

Na een kleine 25 kilometer werden ook de overgebleven Gesink en Jetse Bol ingerekend, waarna diverse renners de aanval zochten. Dumoulin, Lars Boom en Tom-Jelte Slagter gingen kort aan de leiding en ook Jos van Emden, Pim Ligthart en Pieter Weening lieten zich voorin zien, maar het gat met de achtervolgers bleef miniem.

Lotto-Jumbo leek de beste papieren te hebben om Groenewegen te lanceren voor de massasprint, maar de Nederlands kampioen van 2016 moest zijn meerdere erkennen in Sinkeldam en Wippert. Het was uiteindelijk Sinkeldam die Team Sunweb na de Giro-zege van Dumoulin nieuw succes bezorgde.