Tour-organisatie laat twitteraars meestemmen voor prijs van strijdlustigste renner

Het publiek kan tijdens de komende Tour de France via Twitter stemmen op de meest strijdlustige renner. De Tourorganisatie ASO laat zo de mening van de fans meewegen.

Hiermee wil de ASO de interactie met het publiek vergroten. Vorig jaar was het al mogelijk om tijdens rustdagen op de website van de Tour te stemmen op de meest strijdlustige renner. Komende maand zet de ASO ook Twitter in om een groter publiek te bereiken.

Op de twee rustdagen in de Tour van dit jaar, die op 1 juli begint, kunnen Twitteraars aangeven welke renner volgens hen de meeste strijdlust heeft getoond in de voorgaande week. De renner die de meeste retweets krijgt, wordt genomineerd voor de uiteindelijke verkiezing voor de 'Prix de la combativité' aan het einde van de Tour.

Na elke etappe wijst een panel van Franse journalisten en koersdirecteur Thierry Gouvenou de meest strijdlustige renner van de dag aan. Deze renner mag een dag later met rode rugnummers van start.

Sagan

Vorig jaar werd Peter Sagan uitgeroepen tot meest strijdlustige renner van de Tour. De trofee gaat gepaard met 20.000 euro aan prijzengeld. Erik Dekker was in 2000 de laatste Nederlander die de prijs aan het einde van de Ronde van Frankrijk kreeg.

Ook Maarten Ducrot (1985), Hennie Kuiper (1979), Gerrie Knetemann (1977) en Wout Wagtmans (1953) wonnen de prijs. Eddy Merckx is recordhouder met viermaal het rode rugnummer in Parijs.

De Tour van dit jaar start op zaterdag 1 juli met een tijdrit van 14 kilometer in Düsseldorf en op zondag 23 juli komen de renners aan in Parijs.

Lees meer over:
Tip de redactie