David Lappartient heeft zich opgeworpen als tegenkandidaat van Brian Cookson in de strijd om het voorzitterschap bij de internationale wielerunie UCI.

De 44-jarige Fransman maakte dinsdag zijn kandidatuur bekend. Cookson liet begin deze maand al weten voor een tweede termijn als voorzitter van de UCI te gaan.

De verkiezing is op 21 september tijdens de WK in de Noorse stad Bergen. 42 gedelegeerden van de 178 lidstaten van de UCI mogen hun stem uitbrengen.

Lappartient stopte onlangs na bijna tien jaar als voorzitter van de Franse wielerbond. De bestuurder werd recent wel herkozen als baas van de Europese bond UEC, die hij sinds 2013 aanvoert.

Visie

"Als vicepresident van de UCI heb ik mijn zorgen over de vele problemen die ik bij de UCI zie al vaak geuit", zei Lappartient. "Voor de sport is het cruciaal om een voorzitter te hebben met echt leiderschap, die zeer betrokken is en een duidelijke visie voor het wielrennen heeft. Die kwaliteiten bezit ik."

Cookson is sinds 2011 voorzitter van de UCI. Hij volgde destijds de Ier Pat McQuaid op. Daarvoor was de vorige week overleden Hein Verbruggen veerien jaar preses van de UCI.

De Brit is nog niet zo onder indruk van zijn uitdager. "Hij heeft nog niet zo veel van zijn visie verklapt, maar ik kijk ernaar uit om met hem in debat te gaan."