Goncalves wint etappe en pakt leiding in Ster ZLM Toer

De Portugees José Goncalves heeft zaterdag de vierde rit in de Ster ZLM Toer gewonnen. De coureur van Katusha was op de stuwdam van La Gileppe zijn vluchtmakker Laurens De Plus de baas en is ook de nieuwe leider.

Beide renners waren in de slotfase ontsnapt van de voorlaatste etappe, een heuvelachtige rit in België van Verviers naar de stuwdam van La Gileppe.

In die groep zat ook klassementsleider Primoz Roglic. De Sloveense kopman van Lotto-Jumbo reageerde echter niet toen de twee er vandoor gingen. Lotto-Jumbo probeerde Goncalves en De Plus nog wel bij te halen, maar slaagde daar niet in.

Roglic eindigde nog als derde, maar is wel zijn leidende positie in het klassement kwijt. Zijn achterstand op Goncalves is acht seconden. De Plus is derde op tien seconden achterstand.

"Ik ben goed in vorm en het team is ook sterk”, zei Goncalves. "Daarom ging ik ook voor de gele trui. Ik ben erg blij dat het gelukt is om die te veroveren en ook nog de etappe op mijn naam te schrijven. Vooraf dacht ik dat het mogelijk was. Dat het dan ook lukt, is erg mooi."

De etappekoers eindigt zondag met een rit van en naar Oss.

Route du Sud

In de Route de Sud was de dagwinst voor Pierre Rolland. De dertigjarige kopman van Cannondale-Drapac sprong op de slotklim naar de finish in skistation Gavarnie-Gèdre weg bij zijn twee medevluchters en soleerde naar de streep. 

De renners moesten in de derde etappe van de Route du Sud, die ging over 167 kilometer, onder meer de befaamde Col du Tourmalet over.

De Italiaan Gianni Moscon kwam op 42 seconden als tweede over de streep, in gezelschap van Richard Carapaz uit Ecuador. Silvan Dillier neemt de rode leiderstrui over van de Fransman Julien Loubet. 

De BMC-renner verdedigt zondag in de slotrit tussen Gers-Astarac en het racecircuit Paul Armagnac in Nogaro een voorsprong van precies één tel op Richard Carapaz uit Ecuador.

Tip de redactie