Spilak slaat dubbelslag in Zwitserland, Kruijswijk blijft derde in klassement

Simon Spilak heeft vrijdag een dubbelslag geslagen in de Ronde van Zwitserland. De Sloveense renner van Katusha won op indrukwekkende wijze de zevende etappe en loste daarmee Domenico Pozzovivo af als leider in het algemeen klassement.

Spilak kwam na 160 kilometer koers solo aan op de Tiefenbachferner. De 30-jarige routinier verdreef Jon Izagirre (Bahrain-Merida) en Joe Dombrowski (Cannondale-Drapac) naar respectievelijk de tweede en derde stek.

Damiano Caruso (BMC) en Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo) completeerden de top vijf. Pozzovivo (AG2R) moest op de slotklim al vroeg lossen en gaf uiteindelijk meer dan tweeënhalve minuut toe op Spilak.

De nieuwe leider van de rangschikking verdedigt in de laatste twee etappes een voorsprong van 52 seconden op Caruso. Kruijswijk, de nummer drie, moet 1.05 minuten goedmaken op Spilak.

De Ronde van Zwitserland gaat zaterdag verder met acht rondjes van elk 12,5 kilometer door Schaffhausen en eindigt zondag met een tijdrit over 28,6 kilometer in dezelfde plaats.

Moordend tempo

De tweenalaatste etappe ging in een moordend tempo van start. Na ongeveer dertig kilometer kregen 22 renners een vrijgeleide van het peloton. In de kopgroep bevonden zich onder anderen Peter Sagan, Michael Matthews, Tim Wellens en de Nederlander Jeroen Meijers van Roompot-Oranje Peloton.

Aan de voet van de gemiddeld 9,5 procent steile Tiefenbachferner was alles weer bij elkaar. Pozzovivo stond vrijwel gelijk stil, wat de kansen voor Kruijswijk om de gele leiderstrui in bezit te krijgen alleen maar vergrootte.

De Brabander had het zelf echter ook moeilijk en kon niet mee in het geweld van Spilak, die op acht kilometer van de meet de beslissende aanval plaatste. De winnaar van 2015 werd in de slotfase nog wel op de huid gezeten door Izagirre, maar kon na 13,8 kilometer klimmen toch gewoon als eerste de handen in de lucht steken.

Spilak hield op de finish 22 seconden voorsprong over op Izagirre. Dombrowski volgde op 36 tellen. Caruso en Kruijswijk kwamen gezamenlijk over de streep na 1.04 minuten.

Tip de redactie