Froome ziet Porte als favoriet voor Tour de France

Chris Froome noemt Richie Porte de favoriet om de Tour de France te winnen, hoewel zowel de Brit als de Australiër zondag naast de eindzege in het Criterium du Dauphiné greep.

Porte eindigde in de Franse rittenkoers die als voorbereiding op de Tour geldt op de tweede plaats. In de laatste etappe raakte hij zijn leiderstrui kwijt aan Astana-renner Jakob Fuglsang. Froome werd vierde.

"Richie was veruit de sterkste man in koers deze week", zegt Froome tegen Cyclingnews. "Zijn team werd zondag op tactisch vlak verslagen door Astana, maar ik zie hem nog altijd als favoriet voor de Tour omdat hij de beste man in het peloton is."

Porte (32), die rijdt voor BMC, was van 2012 tot en met 2015 ploeggenoot van de eveneens 32-jarige Froome bij Team Sky.

De Aussie finishte vorig jaar in dienst van zijn nieuwe ploeg op de vijfde plek in de door Froome gewonnen Tour. Dat was de eerste top-tien klassering voor Porte in de belangrijkste wielerronde ter wereld.

Druk

Dit jaar won Porte de Tour Down Under en de Ronde van Romandië en hij leek zondag dus ook op weg naar de overwinning in de Dauphiné, maar in de bergachtige slotetappe was Fuglsang bijna anderhalve minuut sneller.

"Ik ben zelf vaak in die situatie geweest", weet Froome. "Als je de gele trui draagt, voel je veel druk. Je hebt het idee dat de hele wereld achter je aanzit."

De geboren Keniaan kwam zelf 1.33 tekort voor winst in de Dauphiné. "Ik was hier om te winnen, maar dat is niet gelukt. Gelukkig heb ik hier wel een week harde koers meegemaakt. Dat was nodig, want ik had pas negentien racedagen gehad dit jaar. Hopelijk kan ik hiermee vooruit richting de Tour."

De Tour begint op zaterdag 1 juli met een tijdrit in Düsseldorf en eindigt op zondag 23 juli in Parijs.

Tip de redactie