Kennaugh wint bergrit naar Alpe d'Huez in Dauphiné

Peter Kennaugh heeft zaterdag de zevende etappe van het Criterium du Dauphiné gewonnen. De 27-jarige Brit van Team Sky kwam solo aan op de top van Alpe d'Huez.

Voor Kennaugh was het de tweede keer in zijn carrière dat hij een etappe won in de Dauphiné. Twee jaar geleden schreef hij de openingsrit op zijn naam in de Franse wielerkoers.

De Australiër Richie Porte blijft aan de leiding van het klassement staan. Hij verdedigde zijn gele trui in de voorlaatste etappe met verve. Porte reed in de slotfase zelfs nog weg bij zijn naaste belager Chris Froome.

De zevende etappe ging van Aosta naar Alpe d'Huez en was 168 kilometer lang. Het peloton reed alleen de laatste paar kilometer van de befaamde Alpenreus.

Vluchtersgroep

Kennaugh maakte deel uit van een vluchtersgroep van zeventien renners, met daarin ook de Nederlanders Koen Bouwman, Lennard Hofstede en Maurits Lammertink. Zij speelden geen rol in de strijd om de ritzege. Bouwman pakte onderweg de nodige punten voor zijn bergtrui.

Kennaugh bleek samen met zijn landgenoot Ben Swift de sterkste van de vluchters. Beide renners gingen er vandoor op de Col de Sarenne, de voorlaatste beklimming. Ze maakten zich los uit een groep van zes, die vooraan was overgebleven.

Swift

Aan de voet van de 3,7 kilometer lange slotklim ging Kennaugh er alleen vandoor en hij hield stand tot aan de meet. Swift werd op twaalf seconden achterstand tweede. De Spanjaard Jesus Herrada werd op meer dan een minuut achterstand derde.

In de achtergrond reed Porte weg uit de groep der favorieten. Hij eindigde als zesde en pakte een seconde of 25 op Froome, die niet bij de beste tien eindigde. De Brit is op 1.02 minuut van Porte wel nog de nummer twee in het klassement.

Klassement

Het klassement werd in de voorlaatste etappe niet echt opgeschud. Romain Bardet zag zijn aanvalslust beloond worden met plek zeven in de rangschikking.

De kopman van AG2R-La Mondiale was er op de voorlaatste klim vandoor gegaan en pakte ruim veertig seconden terug van zijn achterstand op Porte. Hij stond aan het begin van de etappe nog negende.

Zondag wacht het peloton de slotrit naar Plateau de Solaison, waar na 115 kilometer de finish op een klim van de hoogste categorie ligt. Daarvoor moeten de renners nog drie beklimmingen over.

Tip de redactie