Koen Bouwman heeft dinsdag op knappe wijze de derde etappe in het Criterium du Dauphiné gewonnen. De jonge renner van Lotto-Jumbo won de sprint in een kopgroep van zes.

In zijn tweede jaar bij Lotto-Jumbo boekte Bouwman daarmee zijn eerste grote zege als prof. 

De etappe voerde het peloton over 184 kilometer van Le Chambon-sur-Lignon naar Tullins. Vanwege het relatief vlakke parcours werd een massasprint verwacht.

De kopgroep van zes bleef echter vooruit. Achterhoeker Bouwman versloeg zijn medevluchters in de eindsprint. De Litouwer Evaldas Siskevicius werd twee, de Belg Frederik Backaert derde.

De Amerikaan Alexey Vermeulen van Lotto-Jumbo maakte ook deel uit van de kopgroep en werd vijfde. Arnaud Démare, de etappewinnaar van dinsdag, won de sprint van het peloton om de zevende plek.

Bolletjestrui

Maandag maakte de 23-jarige Bouwman ook al deel uit van een ontsnapping in de tweede etappe. Die vlucht strandde wel voor de finish, maar hij mocht dinsdag wel in de bolletjestrui starten en reed dus naar de winst.

"Ik kan het nog steeds niet geloven. Iedereen is hier komen kijken, mijn vriendin en familie, en dan mijn eerste zege. Ook nog in de Dauphiné, ongelooflijk", aldus Bouwman.

In het algemeen klassement behoudt de Belg Thomas De Gendt de leiding. De renner van Lotto Soudal gaat ook aan kop in het bergklassement, waardoor nummer twee Bouwman de bolletjestrui woensdag wederom mag dragen.

Dan staat de vierde etappe op het programma, een individuele tijdrit over 23 kilometer. Het Criterium du Dauphiné eindigt zondag.