Movistar heeft vrijdag het eerste onderdeel gewonnen van de Hammer Series, een volledig nieuwe wielerwedstrijd die verreden wordt in Limburg. De Spaanse ploeg verzamelde de meeste punten (144,8) bij de klimkoers.

De rit ging over 77 kilometer en vond plaats rond de Vaalserberg. In de elf rondes van 7 kilometer moest er steeds twee keer geklommen worden.

Achter Movistar werd Team Sunweb, met Giro-winnaar Tom Dumoulin in de gelederen, tweede met 98,9 punten. Team Sky (84,7 punten) eindigde op de derde plaats.

Na de koers liet de 26-jarige Dumoulin via Twitter weten in de resterende twee dagen van de Hammer Series niet meer in actie te komen. De Limburger wordt vervangen door Ramon Sinkeldam.

Sprint

Zaterdag staat de 'Hammer Sprint' op het programma, een vrijwel vlakke koers over acht rondes van 12,4 kilometer. Elke ronde krijgen de eerste tien renners punten, net als bij de klimkoers van vrijdag.

De Hammer Series wordt zondag afgesloten met een ploegachtervolging van drie rondes van 14,9 kilometer. De teams starten in de omgekeerde volgorde van het klassement van de eerste twee dagen.

Daarnaast worden de verdiende punten omgerekend in tijdsverschillen. De ploeg die in deze tijdrit als eerste over de streep komt, is de eerste winnaar van de Hammer Series.