Tom Dumoulin was woensdag onder de indruk van zijn huldiging in Maastricht. De kersverse winnaar van de Giro d'Italia werd door duizenden fans onthaald in zijn geboorteplaats. 

"Ik voelde me heel ongemakkelijk bij zoveel mensen, maar ik vond het wel supergaaf. Dit is een dag die ik nooit meer ga vergeten", zei een blije Dumoulin na afloop van de huldiging bij de NOS

De renner van Team Sunweb verzekerde zich zondag van de eindzege in de Giro door in de afsluitende tijdrit naar Milaan een achterstand van 53 seconden goed te maken op zijn naaste concurrent, Nairo Quintana. 

Dumoulin is daarmee de eerste Nederlander ooit die de Ronde van Italië op zijn naam schrijft. De 26-jarige Limburger werd vanwege zijn historische prestatie voor de huldiging al benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en tot Limburger van Verdienste. 

Tom Dumoulin bedankt duizenden mensen in Maastricht bij huldiging
33
Tom Dumoulin bedankt duizenden mensen in Maastricht bij huldiging

Trots

De eervolle vernoeming leidt tot trots bij Dumoulin. "Ik ben ongelooflijk vereerd", zei de kersverse ereburger van Maastricht. "Na de Spelen in Rio de Janeiro was ik heel erg jaloers op de olympiërs die wel goud hadden veroverd en daardoor een lintje kregen. Nu heb ik 'm alsnog."

Dumoulin mag zich met zijn eerste eindzege in een grote ronde in een rijtje voegen met Jan Janssen en Joop Zoetemelk, die allebei twee grote rondes wonnen. "Om in een adem genoemd te worden met Jan en Joop is heel speciaal", beseft de Limburger, die echter weer snel over gaat tot de orde van de dag.

"Ik heb vanmorgen op de fiets gezeten, want ik moet vrijdag alweer koersen en daaarna ga ik nog naar de Ronde van Zwitserland. Ik moet een beetje bezig blijven."