Giro-winnaar Dumoulin groots gehuldigd in Maastricht

Tom Dumoulin is woensdagavond in zijn geboorteplaats Maastricht gehuldigd voor zijn historische eindzege in de Giro d'Italia. De 26-jarige Limburger won zondag als eerste Nederlander ooit de Ronde van Italië. 

Dumoulin werd voor de grootse huldiging door staatssecretaris Martin van Rijn van Sport benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De renner van Team Sunweb kreeg de onderscheiding in het gemeentehuis van Maastricht. 

De provincie Limburg eerde Dumoulin daarnaast door hem te benoemen tot Limburger van Verdienste. Even na 19.00 uur betrad Dumoulin met zijn Giro-trofee het podium in Maastricht, waar duizenden fans hem opwachtten. 

"Ik voelde me heel ongemakkelijk bij zoveel mensen, maar ik vond het wel supergaaf", zei Dumoulin, die zich tijdens de huldiging meermaals richtte tot het publiek. "Dit zal ik nooit meer vergeten. Dank jullie wel!"

Zege

Dumoulin won zondag de Ronde van Italië met een tweede plek in de afsluitende tijdrit naar Milaan. In de laatste etappe maakte hij een achterstand van 53 seconden goed op zijn grootste concurrent, Nairo Quintana. 

Met zijn eerste eindzege in een grote ronde schaarde Dumoulin zich in het rijtje met Jan Janssen en Joop Zoetemelk, die allebei twee grote rondes wonnen. De twee voormalig profrenners kwamen ook nog even het podium op.

Milaan

Maandag vloog Dumoulin met zijn Duitse ploeg Sunweb vanuit Milaan terug naar huis. Hij liet voor aanvang al weten uit te kijken naar de huldiging in Maastricht.

"Ik heb ontzettend genoten van alle reacties en felicitaties de afgelopen dagen. Dat 'mijn’ stad Maastricht mij daarnaast nog eens extra in het zonnetje wil zetten, vind ik een grote eer", aldus Dumoulin.

Lees meer over:
Tip de redactie