Giro d'Italia-winnaar Tom Dumoulin wordt woensdag om 19.30 uur op de Markt in zijn geboorteplaats Maastricht gehuldigd, zo meldt burgemeester Annemarie Penn-te Strake maandag.

"Als stadsbestuur, maar eigenlijk als hele stad, zijn wij natuurlijk ontzettend 'gruuts' op Tom. Hij verdient een prachtig eerbetoon aanstaande woensdag", zei de burgemeester.

Maastricht verwacht "gezien de gekte van de afgelopen dagen enorm veel mensen". De gemeente onderzoekt nog welke veiligheidsmaatregelen er genomen moeten worden om de huldiging van de eerste Nederlandse Giro-winnaar ooit goed te laten verlopen.

De huldiging is gratis toegankelijk. Maastricht geeft geen inschatting van hoeveel mensen er in totaal verwacht worden.

De weg van Dumoulin naar zijn historische eindzege in de Giro
207
De weg van Dumoulin naar zijn historische eindzege in de Giro

Grote eer

Zondag stond Dumoulin al in de roze leiderstrui op het podium in Milaan, nadat hij op indrukwekkende wijze de concurrentie klopte in de afsluitende tijdrit en zo van de vierde naar de eerste plaats ging in het algemeen klassement.

De 26-jarige Dumoulin vloog maandag met zijn Duitse ploeg Sunweb vanuit Milaan terug naar huis. Hij heeft al laten weten uit te kijken naar de huldiging in zijn geboortestad.

"Ik heb ontzettend genoten van alle reacties en felicitaties de afgelopen dagen. Dat 'mijn’ stad Maastricht mij daarnaast nog eens extra in het zonnetje wil zetten vind ik een grote eer", aldus Dumoulin.

Spekenbrink over Dumoulin: 'Hij is boven zichzelf uitgestegen'
183
Spekenbrink over Dumoulin: 'Hij is boven zichzelf uitgestegen'