Staatssecretaris Martin van Rijn van sport heeft zondag namens de Nederlandse regering Tom Dumoulin gefeliciteerd met de eindoverwinning in de Ronde van Italië. Ook Koning Willem-Alexander was lovend over de Limburger.

"Wat een fantastische prestatie van Tom Dumoulin tijdens de laatste tijdrit! Bijzonder trots op zijn overwinning in de Giro", schreef de koning op het Twitteraccount van het koninklijk huis.

Van Rijn noemde de eindzege van de 26-jarige Dumoulin, die als eerste Nederlander ooit de Giro won, "historisch". "Namens het kabinet wil ik Tom Dumoulin van harte feliciteren met het winnen van de Giro", zei Van Rijn. 

"Het was fantastisch te zien hoe hij niet alleen vandaag maar de afgelopen drie weken voor elke seconde vocht. Daarmee is hij de eerste Nederlander die de Giro wint. Een historisch moment in onze rijke wielergeschiedenis, maar bovenal een prestatie van ongekende grootheid."

Maastricht

Van Rijn was zelf aanwezig in een volgwagen tijdens de slotrit van de ronde die zondag eindigde met een tijdrit over 29 kilometer van Monza naar Milaan, die werd gewonnen door de Nederlander Jos van Emden. Dumoulin werd tweede en steeg hiermee van de vierde naar de eerste plaats in het eindklassement. 

De gemeente Maastricht, waar Dumoulin werd geboren, heeft al aangeven dat het de renner graag wil huldigen.

"Dit is een buitengewone prestatie van 'onze' Maastrichtse topsporter. Maastricht kan niet wachten om Tom te eren!", zei burgemeester Annemarie Penn-te Strake. Over de huldiging in de Limburgse hoofdstad wordt maandag mogelijk meer bekend.

Juichende fans in café Maastricht na overwinning Dumoulin
49
Juichende fans in café Maastricht na overwinning Dumoulin