Wielrennen

Overzicht: Tien cruciale momenten die Dumoulin Giro-zege bezorgden

Tom Dumoulin schreef zondag als eerste Nederlander ooit de Giro d'Italia op zijn naam. Een overzicht van tien belangrijke momenten voor de Limburger in de honderdste editie van de Ronde van Italië.

1. Spectaculaire finale op Sardinië

Het eerste echte spektakel in de Giro begon in de derde etappe. De door een harde wind gedomineerde rit op Sardinië kende een chaotische finale. Quick-Step Floors was de enige ploeg die bij elkaar bleef en leidde Fernando Gaviria naar de zege. Dumoulin hield de schade beperkt door in de groep met bijna alle klassementsrenners op dertien seconden van de winnaar over de streep te komen. Hij verloor zo alleen wat seconden op Bob Jungels. Ploegleider Aike Visbeek van Team Sunweb noemde dat het enige moment in de eerste twee weken dat de ploeg de controle even kwijt was.

2. Kelderman valt uit met gebroken vinger

Op 14 mei kreeg Dumoulin de eerste tegenvaller te verwerken. De Nederlander werd zelf derde in de eerste serieuze bergrit, maar de renner van Team Sunweb raakte zijn ploeggenoot Wilco Kelderman kwijt, die bij een val zijn vinger brak. "Hij zou de komende weken zo belangrijk zijn voor mij. Ik had enorm veel vertrouwen in hem. Het is zo jammer dat hij er niet meer bij is", baalde Dumoulin, die met Laurens ten Dam en Simon Geschke nog wel twee belangrijke helpers over had.

3. Dumoulin declasseert concurrentie en grijpt macht in tijdrit

Op dinsdag 16 mei greep Dumoulin de macht in de Giro d'Italia. De Limburger declasseerde zijn concurrenten in de eerste individuele tijdrit en nam zo de roze leiderstrui over van Nairo Quintana. Dumoulin had 50 minuten en 37 seconden nodig voor zijn 39,8 kilometer lange tijdrit van Foligno naar Montefalco. Daarmee was hij bijna drie minuten sneller dan Quintana.

4. Indrukwekkende zege in bergrit

Vier dagen later imponeerde Dumoulin opnieuw, ditmaal in een bergrit. Hij won de etappe met finish op de klim naar het sanctuarium van Oropa en verstevigde zo de leiding in het klassement. Quintana probeerde op de slotklim tijd terug te pakken, maar Dumoulin reed in zijn eigen tempo terug naar de Colombiaan en sprintte in de laatste honderden meters zelfs weg bij zijn grootste concurrent.

5. Duur tijdverlies door sanitaire stop 

Op 23 mei in de koninginnenrit verloor Dumoulin veel tijd in het klassement wegens maag-darmproblemen. Bij het ingaan van de slotklim stapte hij van zijn fiets voor een sanitaire stop langs de kant van de weg. Zijn voorsprong op Quintana slonk tot 31 seconden. 

6. Ruzie met concurrenten Nibali en Quintana

Twee dagen later kreeg Dumoulin het aan de stok met zijn voornaamste concurrenten, Quintana en Vincenzo Nibali. Het duo koos er in de finale van de achttiende etappe voor om zich alleen met de Limburger bezig te houden, waardoor ze een minuut verloren op Thibaut Pinot, de nummer vier van het klassement. "Ik hoop dat ze hun podiumplek verliezen door die tactiek", aldus een boze Dumoulin.

7. Verlies roze trui

Op 26 mei in de negentiende etappe raakte Dumoulin zijn roze leiderstrui kwijt. Halverwege de rit kende Dumoulin al problemen toen hij niet alert was en door een aanval van de ploegen van Quintana (Movistar) en Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) op achterstand werd gezet. Dumoulin sloot weer aan, maar moest op de slotklim lossen.

8. Verlies beperkt gehouden in laatste bergrit

Een dag later in de laatste bergrit was het voor Dumoulin van groot belang om de schade in het algemeen klassement beperkt te houden ten opzichte van leider Quintana. Dumoulin kwam op 'slechts' vijftien seconden achterstand over de streep. Daardoor moest hij in de 29 kilometer lange tijdrit naar Milaan 53 seconden goedmaken op Quintana, een goed mogelijke opdracht op zijn favoriete onderdeel.

9. Hulp van Mollema, Jungels en Yates

Dumoulin besefte dat hij in die laatste bergetappe bijzonder veel had aan de hulp van Bauke Mollema, Bob Jungels en Adam Yates. Het trio zorgde er mede voor dat het gat met Quintana voor de laatste berg nooit groter werd dan twintig seconden. "Ik ben Bauke, Bob en Adam voor altijd dankbaar", zei een tevreden Dumoulin. "Eindelijk zijn we klaar met die bergen."

10. Afsluitende tijdrit

De druk op Dumoulin was groot voor de laatste tijdrit, een vlakke etappe over bijna dertig kilometer naar Milaan. De Limburger slaagde erin zijn favorietenrol waar te maken en de achterstand van 53 seconden op Quintana weg te poetsen. De Colombiaan gaf uiteindelijk zelfs een minuut toe, waardoor Dumoulin als eerste Nederlander ooit de Giro d'Italia op zijn naam schreef.

Lees meer over:
Tip de redactie